Left
Right
splet@trgotur.si
03 898 62 55
041 465 227
Iščeš delo? Delodajalci
Iščeš delo? Delodajalci

ZANIMIVOST: Socialni partnerji znova o zakonu o delovnih razmerjih

29. 8. 2017


Socialni partnerji so ta teden nadaljevali junija prekinjena pogajanja glede sporazumne prekinitve delovnega razmerja. O podrobnostih socialni partnerji še ne govorijo, so pa v Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije že povedali, da s prejetimi izhodišči niso zadovoljni.


Socialni partnerji so se pogajanj glede zakona o delovnih razmerjih lotili po tem, ko so se v začetku junija dogovorili o spremembah zakonov o urejanju trga dela in o inšpekciji dela ter je spremembe potrdila tudi vlada. Takrat so sklenili, da bodo soglasje glede zakona o delovnih razmerjih skušali doseči do 27. junija, a so očitno določili prekratek rok. Dogovora jim namreč ni uspelo doseči, so se pa dogovorili za nadaljevanje pogajanj.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je povedal, da jih v prejetem gradivu za nadaljnja pogajanja med drugim motijo nekateri izračuni, ki po njegovih besedah niso povsem pravilni. "Ves čas se bojimo, da je bila med pogajanji pri nekom figa v žepu," je dejal.

Poudaril je, da bodo v združenju sicer iskali kompromis, vendar ne takšen, po katerem bo novo izpogajana odpoved delovnega razmerja enako draga ali dražja od kakršne koli druge. To namreč ne bi imelo smisla.

Po predlogu ministrstva za delo bi ob sporazumni prekinitvi delovnega razmerja delodajalec delavcu izplačeval denarno nadomestilo za brezposelnost v polni višini in trajanju glede na posameznikovo zavarovalno dobo, a največ za šest mesecev. To bi veljalo tudi v primeru, če bi tak delavec v tem času že našel novo zaposlitev.

Delavec po drugi strani ne bi imel možnosti vlaganja poznejših tožb. Čeprav je ministrstvo pozneje vključilo še varovalko, po kateri bi lahko delavec od sporazuma v 15 dneh odstopil, so sindikati predlogu nasprotovali zaradi strahu, da bi ta institut delodajalci zlorabljali za lažje odpuščanje nezaželenih delavcev.

Želite več informacij?
Izpolnite obrazec
TRGOTUR d.o.o., Ljubljanska cesta 13/b, 3320 Velenje. Copyright © 2014 Trgotur d.o.o., vse pravice zadržane. Izdelava spletnih strani AV studio