Left
Right
splet@trgotur.si
03 898 62 55
041 465 227
Iščeš delo? Delodajalci
Iščeš delo? Delodajalci

Ste pripravljeni na prvi šolski dan?

14. 8. 2018
Bliža se prvi šolski dan. Za nekatere otroke in starše bo prvi-prvi! Velik dan na poti k samostojnosti želi večina staršev narediti prav poseben. Pozitivna izkušnja lahko vpliva na to, ali bo otrok z veseljem hodil v šolo tudi vsak naslednji dan. Pa imate zaposleni starši čas za to?


Še posebej tisti starši, katerih delovnik je enoizmenski, dopoldanski, poskrbite, da boste prvi šolski dan na voljo svojemu otroku. Sicer niti Zakon o delovnih razmerjih, niti posamezne kolektivne pogodbe načeloma ne določajo, da bi starši imeli neposredno pravico do plačane odsotnosti zaradi spremljanja prvošolca v šolo, a z nekaj načrtovanja in solidarnosti, boste tudi vi pospremili vašega šolarja na šolsko pot.

Večinoma je ta možnost lahko opredeljena v internih aktih delodajalcev, še posebej tistih, ki so pridobila certifikat Družini prijazno podjetje. Takšno podjetje je svoje delovno okolje prilagodilo staršem, ki tako pridobijo kar nekaj ugodnosti s tega naslova: t.i. otroški časovni bonus (tega starši lahko koristijo ob uvajanju malčkov v vrtec, ob spremstvu prvošolcev v šolo ali z udeležbo na informativnih dnevih pri vpisu v srednje šole). V primeru, da se prvi šolski dan obeta tudi vam, predlagamo, da preverite kakšne imate možnosti.

Če vaš delodajalec nima certifikata Družini prijazno podjetje, imate kljub temu pravice do prostih dni in lahko po zakonu koristite tudi 1 delovni dan dopusta po svoji izbiri, vendar morate o tej nameri delodajalca obvestiti vsaj 3 delovne dni prej. Dopust namreč vedno koristite sporazumno, kar pomeni, da upoštevamo tako potrebe delavca, kot tudi delodajalca. Delodajalec sicer lahko zavrne predlog delavca za koriščenje dopusta na izbrani dan, a le z obrazložitvijo, da bi odsotnost delavca v takšnem primeru resneje ogrozila delovni proces.

Potrebujete informacije s področja delovnega prava? 
Pokličite nas na 03 898 62 56 ali nam pišite na zaposlitev@trgotur.si.
Želite več informacij?
Izpolnite obrazec
TRGOTUR d.o.o., Ljubljanska cesta 13/b, 3320 Velenje. Copyright © 2014 Trgotur d.o.o., vse pravice zadržane. Izdelava spletnih strani AV studio